DwiBhumi workshop wayang kulit wajang bali 16

Workshop Balinese wayangpoppen maken in Venlo

Tijdens het jaarlijkse uitje van een volleybalvereniging uit Venlo maakten de deelnemers van het damesteam gisteren in het plaatselijke hotel Wilhelmina ieder een eigen Balinese wayangpop.

Met karton, divers gereedschap en verf lieten ze zich inspireren door de fantasievolle figuren uit het Ramayana-verhaal, dat oorspronkelijk uit India stamt.

workshop balinese wayangpoppen maken dwibhumi
Workshop Balinese wayangpoppen maken me een groep vrouwen van een badmintonvereniging in Venlo, juli 2014.

Natuurlijk vergt dit soort werk, waarbij je het papier de aanblik geeft van doorzichtig kant, het nodige geduld, maar met een stukje spekkoek en Limburgse vlaai voor de nodige energie werd een knap resultaat behaald.

Een andere mogelijkheid is om je eigen fantasie te gebruiken of een foto van jezelf of een familielid, vriend of vriendin mee te nemen en die na te maken.

Op Bali neemt de traditie van het (schaduw)poppenspel oftewel wayang kulit nog steeds een belangrijke plaats in. Het woord wayang betekent ‘schaduw’, kulit betekent ‘huid’ of ‘leer’.

Poppenspeler (dalang) is een eervol beroep voor multitalenten. Enerzijds moet je kennis hebben van de religie en normen en waarden binnen de Balinese samenleving, en anderszijds moet je over een flexibele stem beschikken en bovendien een grote dosis humor hebben. Vooral middels de dienaarfiguren kan de poppenspeler het publiek tot tranen toe aan het lachen krijgen, wanneer hij de draak steekt met bijvoorbeeld een lokale burgemeester die heeft gefraudeerd of een ander voorval dat de pers heeft gehaald. Hij (een dalang op Bali is vrijwel altijd een man) vormt dus als het ware een brug tussen verleden en heden en fungeert met zijn wijsheid en bezwerende spreuken als intermediair tussen hemel en aarde.

Wilt u ook meer weten van het wayangpoppenspel op Bali en zelf met een groep voor een bepaalde gelegenheid een gezellige middag bezig zijn met uw handen, terwijl u de tijd vergeet?

Duur workshop: ca. 2,5 a 3 uur

Klik hier voor meer informatie over de workshop Balinese wayangpoppen maken. Via ons contactformulier kunt u een offerte aanvragen.