dwibhumi balinese dance tong tong fair holland

Balinese dansgroep DwiBhumi

“Bali is onze passie en die delen wij graag met anderen!”

DwiBhumi  verzorgt met veel passie, enthousiasme en professionaliteit dansvoorstellingen afkomstig van het Indonesische eiland Bali voor een zeer divers publiek. Locaties varieren van huiskamers, theaters, musea en restaurants tot pasar malams, festivals, scholen, beurzen, weilanden, kerktorens of buiten in de sneeuw. Kortom, waar u maar wenst!

Dansvoorstellingen, lezingen en workshops – Naast dansvoorstellingen, indien gewenst met live gamelanmuziek, verzorgen wij workshops en lezingen over Bali. Ook maken wij zelf nieuwe choreografieen geinspireerd op diverse cultuuruitingen van Indonesie en Azie in het algemeen.

DwiBhumi beschikt over een zeer uitgebreid repertoire aan Balinese dansen, dat tijdens ieder bezoek aan Bali wordt uitgebreid. Onder dansrepertoire DwiBhumi kunt u zien welke Balinese dansen DwiBhumi onder andere uitvoert. Hier kunt u zich laten inspireren voor uw eigen feest, bijzondere openingsact of andere speciale gelegenheid.

TongTong Fair 2011 Legong Keraton Lasem
Scene uit de Balinese hofdans Legong Keraton uitgevoerd door DwiBhumi tijdens het Tong Tong Festival 2011 – foto: Marcel van Beek

Voor ons een logische volgende stap: Naast het verzorgen van Balinese dansoptredens rijkt onze kennis, door jarenlange ervaring, inmiddels veel verder. Tevens kunt u nu bij ons terecht voor uw bruiloft of (bedrijfs)feest compleet verzorgd in Balinese sfeer en stijl. Denkt u bijvoorbeeld aan kostumering van uw gastdames en -heren, styling van uw locatie, uitnodigingen en ander drukwerk in de stijl van Bali en natuurlijk authentieke Balinese catering.

DwiBhumi: twee werelden DwiBhumi betekent  ‘twee werelden’ in het Sanskriet; een taal uit het oude India, die in het Balinese theater, dat banden heeft met de Indiase uitvoerende kunsten, nog steeds veelvuldig wordt gebruikt. DwiBhumi verwijst ook naar de Balinese begrippen ‘sekala’ en ‘niskala’ – de zichtbare, tastbare wereld en de onzichtbare, immateriele wereld waarop de religie van Bali is gebaseerd. Maar met ‘twee werelden’ bedoelen we uiteraard ook de Balinese en de Nederlanse cultuur. Twee werelden die letterlijk en figuurlijk mijlenver uit elkaar liggen, maar die door middel van kunst en cultuur dichter bij elkaar komen.

dwibhumi balinese dance company netherlands legong keraton lasem tong tong fair
Balinese dance company DwiBhumi performs the court dance Legong Keraton Lasem during the yearly Tong Tong Festival in The Hague  – foto: Marcel van Beek

Life gamelanmuziek – Afhankelijk van uw budget, de gelegenheid en de locatie kan er een solo- of duo-optreden plaatsvinden of kunnen we met een groter aantal dansers of zelfs onze voltallige groep komen. Voor speciale gelegenheden kan er echter ook een echt gamelan-orkest worden ingehuurd, wat een optreden nog feestelijker maakt. Voor een optreden met live-muziek raden wij u aan zo vroeg mogelijk te boeken in verband met de beschikbaarheid van het orkest.

dwibhumi bali bedrijfsfeest balinese dans gamelan decoratie entertainment catering
Gamelangroep Mekar Swari uit Brussel o.l.v. Made Agus Wardana treedt op samen met DwiBhumi, november 2014 – foto: Teun Kok

Inleiding bij optredens Voorafgaande aan een optreden geven we meestal een introductie waarin we ingaan op diverse aspecten van de Balinese dans en cultuur, zoals de (rituele) context en de kostuums. Ook lichten we enkele bewegingen toe die u in de dansen zult kunnen herkennen. Hiermee hopen wij onze optredens zo toegankelijk mogelijk te maken.

Wilt u uw publiek nog meer bij onze optredens betrekken of hen zelf het echte Bali-gevoel laten beleven door zelf met handen en voeten aan de slag te gaan, dan kunt u voor hen ook een Balinese dansworkshop bij ons boeken.

Onder het kopje algemene informatie over Balinese dans: een introductie krijgt u een indruk van de rol van Balinese dans in het dagelijks leven op Bali. Onder het kopje foto/video treft u beeldmateriaal van onze optredens en workshops aan.

Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie over onze Balinese (Indonesische) dansoptredens of vraagt u een offerte aan via ons contactformulier.

DwiBhumi op Bali – DwiBhumi Balinese Dans & Cultuur is in 1999 opgericht door danseres, choreograaf en dansdocent Aafke de Jong in Ubud, Midden-Bali. Sinds 2003 zet DwiBhumi alle werkzaamheden vanuit Nederland voort en is de groep inmiddels uitgegroeid tot ca. 8 dansers. Ook zijn er enkele dansers in opleiding.

Van 1999 tot 2003 organiseerde DwiBhumi in samenwerking met Museum Puri Lukisan in Ubud (Midden-Bali) workshops, performances en lezingen, onder andere op het gebied van Balinese dans, gamelan, houtsnijden, wayangpoppen maken, schilderen, offerandes maken en Balinees koken.  Scholieren uit Singapore en Australie volgden er diepgaande cursussen en geinteresseerde toeristen van over de hele wereld konden de Balinese cultuur aan den lijve ondervinden.

Veel van deze workshops en lezingen kunt u ook hier bij ons in Nederland en Belgie volgen.

DwiBhumi werkte er samen met een twaalftal Balinese kunstenaars en kreeg in 2003 een vermelding in de Lonely Planet Travel Guide. Door de ernstige bomaanslag in de Balinese badplaats Kuta op 12 oktober 2002 liep het bezoekers-aantal naar Bali echter dusdanig terug dat de activiteiten niet langer in het museum konden worden uitgevoerd. Zie ook: www.museumpurilukisan.com.

Sinds 2003 is DwiBhumi in Nederland actief bezig met het promoten van de Balinese kunst en cultuur. Wij hopen u dan ook graag eens te mogen verwelkomen tijdens een van onze optredens, workshops of lezingen en danken u graag voor uw interesse!

Kijkt u onder nieuws voor een aankondiging van onze openbare optredens en workshops of meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief die ca. 1 x per 2 maanden verschijnt.

Balinese dansgroep, Balinese dans, Indonesische dansgroep, Indonesische dans, dansworkshops, lezingen, culturele workshops, verhuur Balinese decoratiematerialen, Balinese catering, cursus bahasa indonesia den haag, Balinese bruiloften en evenementen in Nederland en Belgie