dwibhumi-balineseworkshopwayangpoppen25

Workshop Balinese wayangpoppen maken

Welkom bij de workshop Balinese wayangpoppen of schaduwpoppen maken van DwiBhumi. Een boeiende, sprookjesachtige invulling van uw (bedrijfs)feest, teamuitje of bijvoorbeeld vriendinnenfeest!

In het Balinese wayangpoppentheater worden vele verhalen opgevoerd. Tijdens onze workshop Balinese wayangpoppen maken, maak je eerst kennis met de verschillende karakters uit het Balinese wayang-theater, wayang kulit genoemd (het woord wayangpop wordt in Nederland ook wel als wajangpop geschreven). We gaan met name in op het Ramayana, het verhaal van koning Rama, zijn vrouw Sita, de witte aap Hanoman – aanvoerder van het apenleger – en demonenkoning Rawana. Natuurlijk zorgen de dinaarfiguren van Tualen, Merdah aan de kant van de helden, en Delem en Sangut aan de kant van de slechterikken voor de nodige hilariteit en reflectie op de samenleving.

Leer deze karakters te herkennen aan hun diverse uiterlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld hun gelaatstrekken, kleur en kleding.

En nu we het er toch over hebben, laten we dan ook maar meteen even afrekenen met een mythe: de term ‘schaduwpop’ dekt de lading namelijk niet helemaal, want op Bali is er ook een ritueel dat gebruik maakt van wayangpoppen bij daglicht. Je ziet hier dus geen schaduwen, en de kleuren van de poppen krijgen zo een extra functie.

Na de introdcutie kan iedere deelnemer een eigen tweedimensionale wayangpop van karton maken (vanwege verschillende redenen gebruiken we geen leer). Je kunt een originele Balinese wayangpop proberen na te maken, maar het is ook een uitdaging om je eigen fantasie te gebruiken!

TIP 1: Ook is het leuk om een foto mee te nemen van degene(n) ter ere van wie het feest wordt gehouden. Dat kan je baas zijn of een collega, maar ook iemand die jarig is of iets anders te vieren heeft.

TIP 2: Je kunt als organisator van het feest natuurlijk ook vragen of alle genodigde een foto van zichzelf mee willen nemen (of van een dierbare voor wie men een leuk aandenken zou willen maken) en die als voorbeeld te gebruiken voor de schaduwpop! En id dat wat teveel kwa organisatorische romplslomp, ter plekke kunnen we natuurlijk ook een foto van iedereen maken!

Duur workshop: ca. 2,5 uur

Klik hier voor een verslag van een van onze workshops Balinese wayangpoppen maken met een groep vrouwen in Venlo, juli 2014.

Overige workshops Balinese cultuur van DwiBhumiDwiBhumi verzorgt door het hele land dans- en cultuurworkshops voor alle leeftijden. Desgewenst kunnen deze gepaard gaan met een optreden of lezing.

Klik hier voor meer informatie over de workshop Balinese dans.

Klik hier voor meer informatie over de workshop Balinese offerandes maken.

Voor meer informatie of een offerte kunt u contact met ons opnemen via dit contactformulier.

Balinese dansgroep, Balinese dans, Indonesische dansgroep, Indonesische dans, dansworkshops, lezingen, culturele workshops, verhuur Balinese decoratiematerialen, Balinese catering, cursus bahasa indonesia den haag, Balinese bruiloften en evenementen in Nederland en Belgie