DwiBhumi workshop wayang kulit wajang bali 16

Culturele workshops Bali

DwiBhumi biedt u de gelegenheid Bali echt van dichtbij te beleven.

Middels onze hands-on workshops ervaar je zelf hoe het is om een offerande van fruit en bloemen te maken, of een delicate wayangpop die je aan het einde mee naar huis kunt nemen. Ook kun je aan den lijve ondervinden hoe het voelt om een traditioneel Balinees dans- of trouwkostuum aan te hebben en ben je binnen een uurtje een paar Balinese danspassen wijzer!

Lees hieronder meer en laat je inspireren voor een vriendinnendag, teambuildingsactiviteit of bijvoorbeeld een familie-uitje!

WORKSHOP BALINESE OFFERANDES MAKEN

WORKSHOP BALINESE DANS

WORKSHOP TRADITIONELE BALINESE (DANS)KOSTUUMS

Voor wie zijn onze workshops?
Onze dansworkshops zijn onder andere geschikt voor scholen, festivals, bedrijven en particulieren. Zo geven wij bijvoorbeeld ook teambuilding-workshops of danslessen voor vrouwen-verenigingen, tijdens vrijgezellen-feestjes of kinderpartijtjes.

De workshops kunnen bij u thuis of op een locatie in uw omgeving gegeven worden!

Vraagt u gerust om meer informatie of een offerte via ons contactformulier.

__________

WORKSHOP BALINESE OFFERANDES MAKEN

Tijdens de workshop Balinese offerandes maken (mabanten = offers maken) maak je kennis met het dagelijks leven van met name Balinese vrouwen. Uiteraard komen veel verschillende aspecten van de Balinese religie, ook wel Agama Hindu Bali genoemd, ter sprake. Waarom worden er zoveel offerandes gemaakt op Bali? Waarom zijn er zoveel verschillende vormen? Van welke materialen worden ze eigenlijk gemaakt? Is het maken van offerandes op Bali een kunstvorm?

Deze en meer vragen zullen ter sprake komen tijdens de workshop, waarin achtergrond en zelf doen worden gecombineerd.

Samen maken we onder andere een hoog offer van fruit, bloemen en koek dat op het hoofd gedragen hoort te worden. Ook leer je een aantal eenvoudige offertjes te vouwen van palmblad, of indien niet voorradig, van papier. Natuurlijk werken we met verse bloemen en vers fruit!

Duur workshop: ca. 2 uur (kan gewijzigd worden in overleg)

_________

WORKSHOP BALINESE DANS

…‘vingers als wuivende palmbladeren en ogen als een tijger die plotsklaps uit zijn slaap wordt gewekt…’

Onze Balinese dansworkshops zijn zo opgebouwd dat er binnen een korte tijd een eenvoudige Balinese dans wordt ingestudeerd, die eventueel voor een publiek kan worden opgevoerd op gamelan-muziek.

Tijdens de workshop Balinese dans wordt de basishouding aangeleerd alsmede enkele sierlijke hand- en armbewegingen, verschillende manieren van voortbewegen en natuurlijk de mimiek, die kenmerkend is voor de Balinese dans!

De workshops kunnen desgewenst worden geintroduceerd met behulp van het nodige (beeld)materiaal. Zo kan eerst worden kennis gemaakt met de achtergrond van Balinese dans, de kostuums en de betekenis van de bewegingen, alvorens we overgaan tot het aanleren van de basisbewegingen.

Kledingadvies
Tijdens de workshop krijgen de deelnemers een kain of kamben te leen, een geweven of gebatikte doek (in Nederland ook wel bekend als ‘sarong‘) die je om je heupen draagt. Het is daarom het prettigst als je een legging of maillot aan hebt. Op Bali dragen de leerlingen tijdens de lessen gewoon een T-shirt. Een balletpakje of topje van stretchmateriaal kan uiteraard ook, wat je zelf het prettigst vindt. Verder dansen we in principe op blote voeten, maar sokken of dunne balletschoentjes volstaan ook.

Duur workshop: ca. 1,5 uur (kan gewijzigd worden in overleg)

__________

WORKSHOP TRADITIONELE BALINESE (DANS)KOSTUUMS, HAARDRACHT EN MAKE-UP

De dans -en traditionele kostuums van Bali zien er indrukwekkend uit. Maar achter dit uiterlijk vertoon gaan vele uren van leer bewerken en stof bedrukken schuil en tevens een flinke dosis symboliek. Het kostuum staat niet los van de bewegingen. Ook de voorbereidingen voor een dansvoorstelling nemen veel tijd in beslag en lijken haast een ritueel op zichzelf.

Tijdens deze workshop werpt u een blik in de koffer van Balinese dansers en danseressen en/of bruidsparen. Wat hebben zij nodig ter voorbereiding van een optreden of feestelijke dag? Hoe wordt de make-up aangebracht en hoe wordt de prachtige haardracht verkregen? Ook laten we u zien welke onderdelen er bij een dans- of trouwkostuum horen en hoe deze vervaardigd worden.

Tijdens de workshop fungeert een van de deelnemers als model.

Deze workshop kan in combinatie met live dansoptreden worden gegeven!

Duur workshop: ca. 2 uur (kan gewijzigd worden in overleg)

Balinese dansgroep, Balinese dans, Indonesische dansgroep, Indonesische dans, dansworkshops, lezingen, culturele workshops, verhuur Balinese decoratiematerialen, Balinese catering, cursus bahasa indonesia den haag, Balinese bruiloften en evenementen in Nederland en Belgie