codartsdansacademie-balinesedanslessen-dwibhumi-aafkedejong-4

Balinese danslessen @ Codarts Dansacademie Rotterdam

Gedurende de maanden februari, maart en april geeft danser, choreograaf en artistiek directeur van DwiBhumi – Aafke de Jong – een reeks Balinese danslessen aan Codarts Dansacademie in Rotterdam.

codartsdansacademie-balinesedanslessen-dwibhumi-aafkedejong-4
Derdejaars studenten aan Codarts Dansacademie tijdens hun eerste Balinese dansles

Codarts – destijds Rotterdamse Dansacademie genoemd – was ooit de thuisbasis van Aafke. Zij studeerde daar in 1993 af, waarna ze naar Bali vertrok. Daarom voelt het voor haar als “thuiskomen” wanneer zij daar haast ieder jaar weer een serie Balinese danslessen mag komen geven aan tweede- en derdejaars studenten. Tevens verzorgt Aafke een aantal theorielessen over Balinese dans en cultuur. Dit hoort er volgens Aafke gewoon bij, omdat Balinese dans niet los kan worden gezien van de cultuur en het eiland waar de dansvorm vandaan komt en waar Aafke vijf jaar heeft gewoond en gestudeerd.

Voor de meeste studenten is het een eerste kennismaking met deze dansvorm. De danshoudingen en bewegingen staan vaak lijnrecht tegenover westerse dansstijlen zoals klassiek ballet, moderne dans en jazz dans. Deze vormen de pijlers van het professioneel dansonderwijs in Nederland. Toch vindt de leiding van Codarts het belangrijk studenten ook iets mee te geven van dansstijlen uit niet-westerse landen. Als is het alleen maar om even te proeven van wat er nog meer wordt gedaan op dansgebied buiten Europa. En wellicht worden enkele studenten geinspireerd om er later nog eens iets mee te gaan doen, zoals al eerder gebeurde met een dansstudenten van Codarts. Zij (Roxanne Spijkers) is nu zelfs een van de vaste danseressen geworden van DwiBhumi !