3 maart: boekpresentatie Alfred Birney’s de Tolk van Java @ boekhandel Van Stockum, Den Haag

Tijdens de boekpresentatie van Alfred Birney’s nieuwe roman “De tolk van Java”, die volgende week bij Uitgeverij De Geus verschijnt, zullen twee danseressen van de Balinese dansgroep van DwiBhumi u als gast verwelkomen.

Adriaan van Dis las reeds het persexemplaar en zei: ‘Wat een wonderlijke roman, zo licht van taal en vertellen, maar ook rauw en vol lyriek, dansend, al komt het soms aan als een vuistslag, ja dat is het: Birney is een taalbokser. Wat een geweldige schrijver.’

detolkvanjava-alfredbirney-uitgeverijdegeus2016

 

En ook De Nederlandse Boekengids laat de roman niet onopgemerkt voorbij gaan:

Een wonder dat Alfred Birney er zo feitelijk en soms ook met veel humor over kan schrijven. Hij geeft een nieuwe dimensie aan het dekolonisatiedrama, want heimwee en agressie eindigen natuurlijk nooit met het opbouwen van een nieuw bestaan in een vreemd land.

 

Inschrijven voor de boekpresentatie kan nog, echter vanwege de grote belangstelling zult u naar alle waarschijnlijkheid geen zitplaats meer kunnen bemachtigen. Wat rondlopen kan echter ook geen kwaad en al lopende loopt u wellicht nog eens iemand tegen het lijf.

Uitnodiging boekpresentatie
Alfred Birney: De tolk van Java
Boekhandel Van Stockum
Spui 40, Den Haag
Donderdag 3 maart 2016: 19:00 – 21:00 U
Reserveren: fictie@vanstockum.nl of m.nolten@degeus.nl

Programma:

18.30 uur Ontvangst met Balinese dans door DwiBhumi
19.00 uur Welkom door Ad van den Kieboom, fondsredacteur uitgeverij De Geus
19.05 uur Interview met Alfred Birney
19.20 uur Uitreiking eerste exemplaar
19.30 uur Proosten met auteur en mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren (het boekenweekgeschenk van 2016 krijgt u uiteraard cadeau)

Tekst achterflap: Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Kijk ook op: Alfred Birney – schrijver, Uitgeverij De Geus en Boekhandel Van Stockum