balinese dansgroep dwibhumi belgie

DwiBhumi danst tijdens Kuningan in Balinese tempel in Belgie 25 juli 2015

> terug naar foto/videoarchief

De danseressen van DwiBhumi namen de uitnodiging van de Balinese gemeenschap in België om voor de tweede maal te komen dansen in de Balinese tempel Pura Agung Shanti Bhuwana in het prachtige dierenpark Pairi Daiza in de nabijheid van Brussel van harte aan!

De Balinese gemeenschap in België nodigde DwiBhumi uit om in hun tempel, de Pura Agung Santi Bhuwana, die te vinden is in het prachtige dierenpark Pairi Daiza, mee te dansen (ngayah) onder begeleiding van live gamelanmuziek, verzorgd door de groep Saling Asah.

Tijdens de Balinese feestdag Tumpek Wariga, 20 juni 2015 werd een ode gebracht aan alle flora in de wereld, en speciaal aan rijst. Ook de bezoekers aan het dierenpark waren van harte welkom om een deel van de ceremonie bij te wonen.

Hieronder een video-opname en enkele foto’s van onze Balinese welkomstdans Panyembrama, gedanst door: Nova Marseline en Aafke de Jong, begeleid door Balinees gamelanorkest Saling Asah uit Brussel)

Op zaterdag 25 juli a.s. vieren de Baliërs wereldwijd hun feestdag Kuningan, het einde van de 10-daagse periode die begint met het Galungan-feest. Tijdens deze voor Bali zeer belangrijke periode in het jaar (het Balinese jaar bestaat uit 210 dagen) wordt de overwinning van dharma (kortgezegd “het juiste pad volgen”) over adharma (het “verkeerde pad volgen)) gevierd.

Tempels worden versierd en er vinden er dagelijks dans- en gamelanoptredens plaats, niet in de laatste plaats voor oog van de voorouders waarvan wordt geloofd dat deze tijdens deze periode een “bezoek” brengen aan de tempels van hun afkomst. Tijdens het Kuningan-ritueel keren zij na een feestelijk afscheid terug naar de hemel.

Een entreeticket voor het dierenpark Pairi Daiza geeft tevens toegang tot de tempel en de muziek- en dansvoorstellingen die die dag zullen plaatsvinden.

“Voor wie de echte Balinese sfeer eens van dichtbij wil proeven (of opnieuw wil beleven, mocht u al eens op Bali zijn geweest) is een bezoek aan de Balinese tempel in Pairi Daiza een echte aanrader!”

Foto’s boven en midden: www.benoitbouchez.com

> terug naar foto/videoarchief