tanpa wajah without a face choreografie aafke de jong reggie baay

Tanpa wajah / Without a face – dansperformance over slavernij in Nederlands-Indie

In opdracht van de Stichting Indisch Erfgoed maakte dansmaker Aafke de Jong (oprichter van DwiBhumi) de dansperformance Tanpa wajah / Without a face naar aanleiding van het zojuist verschenen boek ‘Daar werd wat gruwelijks verricht –  Slavernij in Nederlands-Indie’ van Reggie Baay.

Bekijk hier een compilatie:

Het boek belicht de verborgen slavernij in onze voormalige kolonie, het huidige Indonesie. De schrijver geeft niet alleen een diepgaande beschrijving van de geschiedenis van de slavernij in die regio, maar probeert tevens een antwoord  te vinden op de vraag waarom er in ons land wel aandacht is voor slavernij in “de West”, maar hoe het vervolgens kan dat slavernij in “de Oost” haast volledig uit onze geschiedenis- en lesboeken is weggelaten.

TanpaWajahWithoutAFace-flyer-samsam-aafkedejong remona poortman rahmida dewi patmawati boudewijn scholten jonas de witte onno de ronde stichting indisch erfgoed reggie baay
Foto: www.beeldontwerp.nl
reggie-baay-daar-werd-wat-gruwelijks-verricht-slavernij in nederlands-indie
Boekomslag

 

 

 

 

 

 

 

 

De performance heeft als thema de depersonificatie van mensen (slaven) in voormalig Nederlands-Indië ten tijde van de VOC en ook nog lang daarna, toen de slavernij daar officieel al lang was afgeschaft. In het kort geeft de voorstelling de visie van De Jong (als dansmaker) weer op de moeizame, wrede, willekeurige, onverschillige, maar vooral ongelijke relatie tussen een ‘meester’ (bijvoorbeeld een VOC-koopman) en zijn slavin ‘van het land’. Zij doet dit met de nodige afwisseling tussen ernst en humor, waarbij beweging, tekst/stem, muziek, kostuums (deels gemaakt van kroepoek) en decor elkaar versterken.

Foto’s: Hanneke de Jong, Hans Kleijn en Jan Mossink

Vele slaven en slavinnen uit het voormalig Nederlands-Indie zullen de voorouder zijn geweest van Indische mensen hier in Nederland. Helaas is slavernij ook nu nog actueel, op vele plekken ter wereld, zelfs in bepaalde vormen in eigen land, al wordt het woord ‘slavernij’ als zodanig niet meer gebezigd waardoor de indruk wordt gewekt dat het fenomeen niet meer bestaat.

Tanpa Wajah/Without a Face speelde onder meer op de Tong Tong Fair & Festival 2015 in Den Haag en in ArtCafe SamSam in Apeldoorn.

De performance kwam mede tot stand door:

Concept, choreografie & ruimtelijk ontwerp: Aafke de Jong I dans: Rahmida Dewi Patmawati I acteur: Boudewijn Scholten I onderdeel kostuum: Remona Poortman  I  muziek: Craig Armstrong, Aphex Twin, Sweelinck en The Kilima Hawaiians  I  onderdeel decor: Onno de Ronde  I  publiciteitsfoto: Jonas de Witte

 

Be Sociable, Share!