Laatste groet aan Museum Nusantara in Delft

heropening museum nusantara delft 2011 dwibhumi balinese dans legong kraton
Een laatste “hormat” van DwiBhumi voor Museum Nusantara in Delft (v.l.n.r. Febrina Tanoewidjaja, Mirah Rahayu Supriyono en Aafke de Jong)

Het klinkt een beetje als een anti-climax en eigenlijk was het dat ook. Op 11 maart 2011 werd het enige museum in Nederland dat zich volledig op Indonesie richt, Museum Nusantara aan het Prinsenhof in Delft, na een fixe opknapbeurt, opnieuw geopend voor het publiek. DwiBhumi mocht, samen met singer/songwriter Ernst Jansz, deze heugelijke dag inluiden. Het museum, dat in 1911 begon als Etnografisch Museum, herbergt – of helaas moet ik nu zeggen “herborg”? – een collectie unieke voorwerpen uit diverse Indonesische culturen (Java, Bali, Irian Jaya etc.), die o.a. is verzameld voor en door studenten die in Nederland werden opgeleid voor het toenmalige koloniale bestuur in Nederlands-Indie. Een verzameling dus die een belangrijk hoofdstuk van onze vaderlandse geschiedenis beslaat. Nu, een klein jaartje later, blijkt dat de hele renovatie slechts heeft geleid tot de huisvesting van alles behalve historische bezienswaardigheden uit “De Oost”.

DwiBhumi Ernst Jansz heropening Museum Nusantara Delft 2011
DwiBhumi en Ernst Jansz tijdens de heropening van Museum Nusantara, november 2011

Museum Nusantara heeft door de economische crisis in ons land, die steeds vaker als reden wordt gezien om dan ook maar meteen alles waar geen geld mee valt te verdienen, van tafel te vegen, veel te snel na de heropening haar djati-houten deuren moeten sluiten.

Deze foto’s, gemaakt tijdens de heropening aldaar, zien we dus maar als een laatste groet aan dit kleine, maar prachtige museum, waar je je als een van de weinig plekken in Nederland even in Indonesie kon wanen. Maar omdat alles nu eenmaal tijdelijk is in het leven, zou deze sluiting dat ook wel eens kunnen zijn…..tenminste wat ons betreft!

Terima kasih banyak voor de mooie jaren!

Be Sociable, Share!

4 gedachten over “Laatste groet aan Museum Nusantara in Delft”

  1. Wat zonde! Zie dit nu pas, was vergeten dat dit speelde.. Heb snel een nieuwe orchidee gehaald ter nagedachtenis aan dit fantastische instituut…

  2. Ja, echt heel erg jammer dat dit moest gebeuren! Mooi idee van die orchidee. Op een bloeiende toekomst van Indische en Indonesische kunst en cultuur in Nederland, dan maar!

  3. Zeker! Het geduld wat van ons gevraagd wordt in de afgelopen crisis is echt ongehoord…

  4. Denk dat het besef van alles wat in gang werd gezet door de partijen die hierover gaan alleen maar zal gaan groeien. Deze kaalslag in kunst en cultuur in Nederland moet omgedraaid worden! Enig voordeel is wel dat alleen het beste overblijft, alles wat daarvoor moet sneuvelen ten spijt… Hopen dat deze collectie snel onderdak vindt, het is te byzonder om niet getoond te worden.

Reacties zijn gesloten.