In The Beginning There Was

> terug naar overzicht

Vier jonge, pas afgestudeerde dansers van ArtEZ (Eilit Marom, Jason Gwen, Ornella Marchwicka and Patrick Radu) en een piano op een vloer van klei. Dat zijn de ingredienten van deze locatievoorstelling, gesitueerd aan de oever van de rivier de Ijssel.

Het nieuwe culturele evenement Nulpunt, waarvoor het startschot op 1 oktober in Arnhem werd gegeven, nodigde dansmaker Aafke de Jong, beeldend kunstenaar Gerrit van Middelkoop en pianist/componist Michiel Braam uit om samen een nieuwe voorstelling te maken.

Foto’s: Dennis Weber

Geinspireerd door de karakteristieken van het materiaal dat aanwezig is om en nabij de spoorbrug van Arnhem naar Westervoort – zoals de kneedbaarheid van klei, de ondoordringbaarheid van steen en het ongrijpbare van water – vertellen de kunstenaars hun versie van het verhaal van de cirkel van het leven.

Schermafbeelding 2014-12-15 om 10.32.12

 

De kwetsbaarheid van de lichamen van de dansers, die door middel van hun bewegingen die geinspireerd zijn door de Balinese dans, laten zien dat zij op onbekend terein zijn gearriveerd,  staat in schril contract met de ruigheid van de natuurlijke omgeving en dat van de grootschalige techniek boven hen. De spoorweg is tijdens de voorstelling ook in gebruik. Is het mogelijk om de tijd even stil te laten staan, al is het maar voor een ogenblik?

Schermafbeelding 2014-12-15 om 10.31.19

Schermafbeelding 2014-12-15 om 10.33.36Zoals de voorstelling zelf, duurt het “nu” maar even; een rivier die ontspringt in de bergen en in luttele seconden langs onze voeten vloeit, om daarna snel in de verre oceaan te verdwijnen. Maar zonder verleden, hoe divers dat ook kan zijn, zouden we hier nu niet zijn. En het is altijd goed om je te realiseren dat onze daden van vandaag het leven na ons zullen beinvloeden.

Credits:
Concept & choreografie: Aafke de Jong
Concept & visual art: Gerrit van Middelkoop
Muziek: Michiel Braam
Dans: Eilit Marom, Jason Gwen,
Ornella Marchwicka, Patrick Radu
Poezie: H.H. ter Balkt

Met dank aan: de Gemeente Arnhem, cultureel evenement Nulpunt, Dekker en Van de Kamp (klei), Wijnen en Van Oosterom (vleugel).

Voor meer informatie over het eigen werk van dansmaker Aafke de Jong, zie: www.aafkedejong.nl

> terug naar overzicht

Be Sociable, Share!