Gado-gado dansvoorstelling smaakt naar meer!

Tong Tong Fair 2013 Sang Penari Gado-gado Manuela Biesheuvel Agung Gunawan DwiBhumi Daeysilina Da Ary
Foto: Linda Emor

 

Onder leiding van Manuela Biesheuvel, die net terug uit Java was vanwege haar afstudeerproject aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, werkten we tijdens de afgelopen Tong Tong Fair aan een boeiend project dat wat ons betreft zeker om een vervolg vraagt: een interdisciplinaire dansvoorstelling onder de titel Gado-gado.

De organisatie van de Tong Tong Fair had voor dit jaar een gelegenheidsensemble uit Indonesië over laten komen, genaamd Sang Penari (niet te verwarren met de gelijknamige film!). Dit trio bestond uit danser en choreograaf Agung Gunawan (o.a. assistent- choreograaf van de film Opera Jawa (2006), zijn vrouw, danseres Daesylina Da Ary en danser I Nyoman Sura uit Bali, die overigens ook een rol had in bovengenoemde operafilm.

Ook twee danseressen van DwiBhumi (Roxanne Spijkers en Aafke de Jong) waren van de partij. Eén van de mooie aspecten aan dans is dat het een internationale taal is. Ook al kenden we de uit Indonesië afkomstige dansers nog niet persoonlijk (helaas kon Nyoman Sura niet meedoen omdat hij ziek was geworden, waarschijnlijk door de kou in ons land), toch werden we gevraagd om samen, in slechts anderhalf uur tijd, een voorstelling te maken die we diezelfde avond nog in het Bintang Theater op moesten voeren.

Manuela had alles goed voorbereid en gaf ons telkens kleine improvisatieopdrachten waarvan we het resultaat vervolgens in hoog tempo aan elkaar aan moesten leren. Het werd een korte, maar interessante ontmoeting tussen oost en west. Bovendien was er tijdens de repetitie al publiek aanwezig, wat de druk om iets goeds neer te zetten aanzienlijk vergrootte.

Tong Tong Fair 2013 Gado-gado Manuela Biesheuvel Sang Penari DwiBhumi Agung Gunawan Een mengeling van Javaanse en Balinese dansbewegingen en bewegingen uit de westerse moderne dans werd gezet tegen filmbeelden die tevoren op Java waren opgenomen. Prachtig was het duet tussen Agung Gunawan en zijn vrouw, waaraan duidelijk te zien was dat zij goed op elkaar ingespeeld waren. Wij als westerse dansers waren erg onder de indruk van de uitstraling van het duo en de nieuwe wijze waarop ze omgingen met het traditionele bewegingsmateriaal. Als choreograaf hier in Nederland, ook werkende vanuit twee danstradities, vond ik het fijn om te zien dat dansers aan de andere kant van de wereld met hetzelfde bezig zijn. Dit maakte de samenwerking des te bijzonderder en erg inspirerend.

De voorstelling die we ‘s avonds ten tonele brachten was uiteraard geen smetteloos geheel, maar hier was het experiment ook niet voor bedoeld. Dit werd ook van tevoren aan het publiek uitgelegd. We kregen echter veel positieve reacties en men vond het maar moeilijk te geloven dat de voorstelling in zo’n korte tijd tot stand was gekomen.

Tong Tong Fair 2013 Manuela Biesheuvel Sang Penari DwiBhumi Agung GunawanJammer dat de dansers uit Indonesië alweer snel terug moesten naar hun geboorteland. Daar stond het volgende dansfestival alweer op hen te wachten. Voor ons dansers was deze samenwerking echter hopelijk het begin van meer moois. Dankjewel Manuela, dank jullie wel Sang Penari en dankjewel Tong Tong!

Be Sociable, Share!