Workshop Balinese wayangpoppen maken

Welkom bij de workshop Balinese wayangpoppen of schaduwpoppen maken van DwiBhumi. De workshop kan worden aangepast aan volwassenen en kinderen. Ook in de duur van de workshop kunnen aanpassingen worden gemaakt, zodat het helemaal past het programma van jullie huwelijksdag!

Verderop op deze pagina ook nog een leuke tip speciaal voor jullie bruiloft!

workshop balinese wayangpoppen maken dwibhumi
Workshop Balinese wayangpoppen maken me een groep vrouwen van een badmintonvereniging in Venlo, juli 2014.

Twee kanten – We rekenen ook meteen maar even af met een mythe: de term ‘schaduwpop’ dekt de lading namelijk niet helemaal, want op Bali is er ook een ritueel dat gebruik maakt van wayangpoppen bij daglicht. Je ziet hier dus geen schaduwen, en de kleuren van de poppen krijgen zo een extra functie.

Verschillende karakters vullen elkaar aan – In het Balinese wayangpoppentheater worden vele verhalen opgevoerd. Tijdens onze workshop Balinese wayangpoppen maken, maak je eerst kennis met de verschillende karakters uit het Balinese wayang-theater, wayang kulit genoemd (het woord wayangpop wordt in Nederland ook wel als wajangpop geschreven). We gaan met name in op het Ramayana, het verhaal van koning Rama, zijn vrouw Sita, de witte aap Hanoman – aanvoerder van het apenleger – en demonenkoning Rawana. Natuurlijk zorgen de dinaarfiguren van Tualen, Merdah aan de kant van de helden, en Delem en Sangut aan de kant van de slechterikken voor de nodige hilariteit en reflectie op de samenleving. Kortom, een wayangvoorstelling is uit het leven gegrepen!

dwibhumi_workshop-wayangbali11Leer deze karakters te herkennen aan hun diverse uiterlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld hun gelaatstrekken, kleur en kleding. Maak daarna zelf een eigen tweedimensionale wayangpop van karton (vanwege verschillende redenen gebruiken we geen leer). Je kunt een originele Balinese wayangpop proberen na te maken, maar het is ook een uitdaging om je eigen fantasie te gebruiken!

TIP: Maak een wayangvoorstelling voor het bruidspaar! – Het kan ook erg leuk zijn om na afloop van de workshop een korte theatervoorstelling te maken met de zelfgemaakte wayangpoppen. Het verhaal gaat misschien wel  over hoe het bruidspaar elkaar voor het eerst ontmoette ;-)! Ook is het leuk om een foto van het bruidspaar mee te nemen en die als voorbeeld te gebruiken! Ter plekke kunnen we natuurlijk ook een foto maken van het bruidspaar en de gasten.

Duur workshop: in overleg (duur bv. mede afhankelijk van het feit of er al dan niet een voorstelling wordt gemaakt).

Overige workshops Balinese cultuur van DwiBhumiDwiBhumi verzorgt door het hele land dans- en cultuurworkshops voor alle leeftijden. Desgewenst kunnen deze gepaard gaan met een optreden of lezing. Naast een workshop Balinese wayangpoppen maken geven we ook de volgende workshops:

Kijk hier voor meer informatie over de workshop Balinese dans.

Kijk hier voor meer informatie over de workshop Balinese offerandes maken.

Klik hier als jullie terug willen naar het workshop-overzicht van DwiBhumi

Voor meer informatie of een offerte kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.

Be Sociable, Share!

Balinese dansgroep, Indonesische dansgroep, dansworkshops, lezingen, culturele workshops, verhuur Balinese decoratiematerialen, Balinese catering, cursus bahasa indonesia den haag, Balinese bruiloften en evenementen in Nederland en Belgie